Oamenii de știință au transformat pânzele de păianjen în muzică și chiar sună uimitor

de: Ozana Mazilu
14 04. 2021

Păianjenii se bazează destul de mult pe atingere pentru a simți lumea din jurul lor. Corpurile și picioarele lor sunt acoperite cu fire mici de păr care pot distinge între diferite tipuri de vibrații. Acum, cercetătorii au transformat pânzele de păianjen în note muzicale.

Spre exemplu, când prada se prinde într-o pânză produce o vibrație diferită de cea a unui alt păianjen. Fiecare fir al unei pânze produce un ton diferit.

Astfel, acum câțiva ani oamenii de știință au tradus structura tridimensională a pânzei de păianjen în muzică, colaborând cu artistul Tomás Saraceno pentru a crea un instrument muzical interactiv, intitulat “Spider’s Canvas”. Acum, echipa a rafinat și a construit pe acea lucrare anterioară și a adăugat o componentă de realitate virtuală interactivă, pentru a permite oamenilor să intre și să interacționeze cu pânza de păianjen, conform unui comunicat.

Poți asculta cum sună pânzele de păianjen mai jos:

Această cercetare, spune echipa, nu numai că îi va ajuta să înțeleagă mai bine arhitectura tridimensională a pânzei de păianjen, ci poate chiar să ne ajute să învățăm limbajul vibrațional al păianjenilor.

„Păianjenul trăiește într-un mediu cu corzi vibrante”, a spus inginerul Markus Buehler de la MIT. „Ei nu văd prea bine, așa că simt lumea înconjurătoare prin vibrații, care au frecvențe diferite”.

Un algoritm special dezvoltat a creat arhitectura 3D a pânzei de păianjen din secțiunile transversale 2D. Pentru a crea muzica, oamenii de știință au atribuit note diferite diferitelor fire ale unei pânze și apoi au asamblat o melodie pe baza structurii 3D a acesteia și a modului în care păianjenii și-au construit pânzele în timp.

Studiul ar putea să ne ajute să comunicăm cu păianjenii

De asemenea, au scanat o pânză în timp ce era construită, traducând fiecare pas al procesului în muzică. Aceasta înseamnă că notele se schimbă odată cu modificarea structurii pânzei, iar ascultătorul poate auzi procesul de construire. A avea o evidență a procesului pas cu pas înseamnă că putem înțelege mai bine cum păianjenii construiesc o pânză 3D fără structuri de sprijin – o abilitate care ar putea fi utilizată pentru imprimarea 3D, de exemplu.

Muzica în sine sună un pic ciudat. Dar instrumentul de tip harpă și un efect de ecou conferă muzicii o calitate ambientală care se potrivește și cu arahnidele. Spider’s Canvas a permis publicului să audă muzica păianjenului, dar realitatea virtuală, în care utilizatorii pot intra și reda singuri fire de pe pânză, adaugă un nou nivel de experiență, au spus cercetătorii.

Muzica de păianjen este un experiment distractiv. Dar oamenii de știință MIT doresc cu adevărat să o arate unui public arachnid, în loc de unul uman. Și să vadă dacă pot folosi vibrațiile muzicale pentru a conduce comportamentul păianjenilor.

„Acum încercăm să generăm semnale sintetice pentru a vorbi practic limba păianjenului”, a spus Buehler în comunicat. „Dacă îi expunem la anumite tipare de ritmuri sau vibrații, putem afecta ceea ce fac și putem începe să comunicăm cu ei? Acestea sunt idei cu adevărat incitante”.